روشهای درمان بیماری سل
1401/06/14 1401-06-14 13:37روشهای درمان بیماری سل

روشهای درمان بیماری سل
سل یک بیماری عفونی شایع و مرگبار میباشد که توسط گونههای مایکوباکتریا، بهطور معمول مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد میشود. این بیماری بهطور معمول به ششها حمله میکند و بر قسمتهای دیگر بدن نیز تأثیر میگذارد. نحوه شیوع این بیماری نیز از طریق پخش آن در هوا زمانی که فرد مبتلا عطسه یا سرفه کرده است، میباشد. با توجه خطر و شایع بودن این بیماری، در این مطلب سعی داریم به راه های درمان بیماری سل اشاره کنیم.
انواع بیماری سل
برای درمان بیماری سل ابتدا باید با انواع آن آشنا شویم که این بیماری دارای دو نوع عفونت متفاوت میباشد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
- سل فعال: در صورتی که عفونت فعال سل به بدن بیمار سرایت کند، نشانههایی در بدن ایجاد می کند. بنابراین فعال این بیماری مسری بوده و میتواند به بدن دیگران سرایت کند.
- سل پنهان: در حالت پنهان این بیماری، باکتری به شکل غیر فعال در بدن میماند و علاوه بر اینکه عفونت پنهان مسری نمیباشد، هیچ نشانهای نیز در بدن انسان به جای نمیگذارد. البته اگر که نوع پنهان این بیماری درمان نشود، امکان دارد به نوع فعال این بیماری تبدیل شود.
بیشتر بخوانید : بیماری فنیل کتونوری چیست؟
روش های درمان بیماری سل
در بسیاری از موارد پزشک برای درمان فرد مبتلا به بیماری سل، آنتی بیوتیک تجویز میکند. به عبارتی پزشک متخصص در طول درمان بیمار، سلامت عمومی، نوع و محل عفونت بیمار را بررسی کرده و با توجه به مقاومت احتمالی شخص نسبت به دارو، نوع آنتی بیوتیک را مشخص میکند.
عوارض جانبی داروهای تجویز شده برای درمان بیماری سل نادر میباشد اما امکان دارد به کبد بعضی از افراد آسیب وارد کند. بنابراین برای مصرف داروهای درمانی این بیماری باید با پزشک مشورت نمایید.
درمان سل پنهان یا نهفته
برای درمان نوع نهفته یا پنهان سل داروی ریفامپین استفاده میکنند که ممکن است مدت زمان درمان نوع پنهان یا نهفته این بیماری ۳ الی ۹ ماه طول بکشد.
افرادی که به نوع نهفته بیماری سل مبتلا میشوند تحت درمان قرار میگیرند تا از پیشرفت عفونت درون بدن و تبدیل بیماری به سل فعال جلوگیری نمایند. پزشک متخصص برای اطلاع از وضعیت بیمار با انجام آزمایشات منظم مقدار عفونت درون بدن بیمار را بررسی کرده و او را در جریان وضعیت بیماری قرار می دهد.
بیشتر بخوانید : بررسی خواص برگ مو
درمان سل در فاز اول
هنگامی که فرد به تازگی به بیماری سل مبتلا شده باشد، در طی یک دوره ۶ ماهه تحت درمان قرار میگیرد که در دو ماه اول از آنتیبیوتیکهایی چون پیرازینامید و ایزونیازید برای درمان بیماری سل استفاده میشود. در صورتی که به بدن فرد مبتلا نسبت به ایزونیازید از خود مقاومت نشان دهد، در چهار ماه دوم درمان از داروی اتامبوتول استفاده می کنند که جایگزین ایزونیازید میباشد.
روش درمان سل عود کننده
برای درمان بیماری سل عودکننده نیاز است که پیش از تجویز آنتیبیوتیکها، برای تعیین حساسیت نسبت به آنتیبیوتیک آزمایشهایی صورت گیرد تا در صورتی که عفونت مقاوم باشد، به مدت ۱۸ تا ۲۴ ماه برای فرد بیمار حداقل چهار نوع آنتیبیوتیک تجویز شود.